Ads

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ένα ημίαιμο Λαμπραντόρ, με σπάνια μορφή καρδιακής δυσλειτουργίας, διχάζει τους Γάλλους



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Λίκα
Η Λίκα, ένα ημίαιμο Λαμπραντόρ και πρώην αδέσποτο, έχει διχάσει τη Γαλλική κοινή γνώμη. Σημείο τριβής είναι η απόφαση των καρδιοχειρουργών του Νοσοκομείου Montsouris να την χειρουργήσουν και μάλιστα δωρεάν. Το νοσοκομείο αυτό είναι φυσικά για ανθρώπους, όχι ζώα.


Οι κτηνίατροι όμως αδυνατούν να επέμβουν λόγω της σοβαρότητας και περιπλοκότητας της περίπτωσης, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει την εμπειρία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για επεμβάσεις καρδίας. Η κατάσταση της Λίκα είναι κρίσιμη και μόνο πολύ εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση μπορεί να την κρατήσει στη ζωή.

Η οικονομική πτυχή του θέματος δεν είναι τόσο απλή γιατί, αν και οι γιατροί δεν θα πληρωθούν, θα υπάρξει κάποιο κόστος γύρω στα 10.000 ευρώ για αναλώσιμα και χρήση ειδικών μηχανημάτων. Σημειωτέον ότι ο ιδιοκτήτης της σκύλας είναι άνεργος και δεν έχει καθόλου λεφτά. Το θέμα αυτό ευτυχώς βαίνει προς τακτοποίηση, αφού μια φιλοζωική οργάνωση θα καλύψει το 70% των εξόδων, ενώ το υπόλοιπο έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυφτεί από δωρεές.

Πριν προχωρήσουμε όμως στο ηθικό σκέλος του θέματος, ας δούμε την ιστορία από την αρχή:

Η Λίκα είναι 9 μηνών τώρα. Μια φιλοζωική οργάνωση την περιμάζεψε από το δρόμο όταν ήταν ακόμη κουτάβι. Στις 6 Ιουνίου 2012 υιοθετήθηκε και όλα εξελίσσονταν ομαλά με τη νέα της οικογένειας. Η αγάπη υπήρξε αμοιβαία και μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας πήγαιναν βόλτες και έκαναν τα μπάνια τους. Μέχρι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, οπότε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου η Λίκα έπαθε ανακοπή καρδίας.
 
Οι άνθρωποί της την πήραν αμέσως σε κτηνιατρικό νοσοκομείο, όπου την ξανάφεραν πίσω στη ζωή. Οι εξετάσεις και αναλύσεις που έγιναν αποκάλυψαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά της και συγκεκριμένα με τις αρτηρίες της καρδιάς.

Άφησαν τη Λίκα στην εντατική και άρχισαν τις προσπάθειες να βρεθεί τρόπος να χειρουργηθεί, γιατί μια νέα ρήξη των αρτηριών πολύ πιθανόν να απέβαινε μοιραία.

Λίκα
Ανήμποροι και απελπισμένοι οι άνθρωποί της ανάρτησαν την ιστορία της στη σελίδα της φιλοζωικής οργάνωσης. Η αντίδραση του κοινού, τόσο ηθική όσο και υλική, υπήρξε αθρόα και συγκινητική και έπεισε την φιλοζωική οργάνωση να διαθέσει χρήματα αλλά και να ασκήσει όλη την επιρροή της για να βρεθεί το κατάλληλο χειρουργείο. Η επέμβαση στο νοσοκομείο Montsouris έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου 2012.

Μόλις έγιναν γνωστές οι διευθετήσεις και λεπτομέρειες της ιατρικής φροντίδας προς την Λίκα, άρχισαν οι αρνητικές αντιδράσεις. Ορισμένα από τα σχόλια που είδαν το φως τη δημοσιότητας είναι χαρακτηριστικά: «Στη Γαλλία ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τα ζώα παρά τους ανθρώπους!”.  «Αξιοθρήνητο..παιδιά πεθαίνουν  γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να χειρουργηθούν και τώρα ιατρικός εξοπλισμός διατίθεται για ένα σκύλο … απαράδεκτο!». Η κριτική γενικά εστιάζεται στο γεγονός ότι δίδεται προτεραιότητα σε ένα ζώο τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν με την καρδιά τους, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την άλλη περισσότεροι ήταν αυτοί που συγκινήθηκαν από την ιστορία της Λίκα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ανθρώπων της να τη σώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί  πιστεύουν ότι και οι σκύλοι έχουν ψυχή και ως μέλη της οικογένειάς που είναι δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε στην τύχη τους, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι χωρίς επέμβαση θα επέλθει σίγουρα το μοιραίο. Ένα σχόλια στην ηλεκτρονική σελίδα της Λίκα είναι χαρακτηριστικό: «Ένα ζώο είναι συνήθως περισσότερο ευγνώμον από έναν άνθρωπο!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου